Moskee Tadamoun | Over ons
16588
page-template-default,page,page-id-16588,theme-tadamoun,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-theme-ver-12.1,qode-theme-tadamoun,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

HET BEGIN VAN MOSKEE TADAMOUN

1981

Het begin van Moskee Tadamoun gaat terug naar 1981. De gemeenschap is toen bij elkaar gekomen bij de Brouwersgracht, nog geen 15 minuten van het Centraal Station van Amsterdam. Dit was toen onder de naam Moskee Azhar.
De moskee werd destijds voor de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders opgericht door de ambtenaren van de gemeente.

1997

Wegens een te hoge huurverhoging heeft de gemeenschap besloten om te verhuizen naar het huidige pand op de Wormerveerstraat 15. Hier was een Koranschool voor de kinderen, Al Inqad, al reeds gevestigd.

1985

Sinds 1985 werd de moskee niet meer gefinancierd. De gemeenschap heeft toen besloten om te verhuizen naar de Zoutkeetsgracht en verder te gaan onder de naam Moskee Belal Al Habahsi. Dit pand werd van een oude basisschool gehuurd.

 

2002

In 2002 heeft de gemeenschap besloten om Al Inqad en Moskee Belal Al Habashi onder één naam te brengen. Er is gekozen voor een naam die de maatschappelijke rol van de moskee goed belicht: Vereniging Tadamoun Westerpark. Tadamoun is het Arabische woord voor solidariteit.

MAATSCHAPPELIJKE ROL

Uit het onderzoek Moskeeën gewaardeerd van stichting Oikos blijkt dat moskeeën de samenleving in totaal 150 miljoen besparen. Dit bedrag is door de onderzoekers voorzichtig en aan de lage kant geschat. Gemiddeld betekent dit per moskee een jaarlijkse besparing van ruim € 500.000.

Moskee Tadamoun is niet alleen een gebedshuis, maar ook een sociale ontmoetingsplek voor ouderen, vrouwen en jongeren. Ouderen komen elkaar hier tegen om over het dagelijkse nieuws te spreken en om elkaar te steunen bij eventuele problemen. Dit sociale contact stimuleert het zelfstandig wonen onder ouderen enorm. Zieke ouderen worden bezocht en indien nodig geholpen bij het bezoek aan de huisarts en/of ziekenhuis. De moskee is voor vrouwen een vertrouwde ontmoetingsplaats waar ze elkaar buitenshuis vrij en gemakkelijk kunnen ontmoeten. Voor de jongeren is de moskee een veilige plek voor jongeren die op zoek zijn naar antwoorden op al hun (religieuze) vragen. Als moskee stimuleren we jongeren om te studeren en helpen en begeleiden we ze waar we kunnen.

ACTIVITEITEN

  • Arabische les voor kinderen: Hierbij leren kinderen de Arabische taal en leren zij over de Islamitische cultuur. Dit gebeurt op zaterdag en zondag in 2 groepen om 09:30-13:00 en 13:00-15:30 en vrijdag om 16:00 – 18:00.
  • Arabische les voor vrouwen: Op zaterdag en zondag om 09:30- 12:00 wordt er Arabische les gegeven en leren zij over de Islamitsche cultuur.
  • Arabische les voor ongeletterde senioren: Zaterdagavond tussen het Maghrib en ‘Ishagebed grammaticale les. Zondagavond tussen het Maghrib en Ishagebed het Arabische alfabet.
  • Het correct leren lezen van de Koran (Tajwid): Dinsdag- en vrijdagavond tussen het Maghrib en Ishagebed.
  • Iftar tijdens de ramadan: Er worden Iftars (maaltijd voor vastenverbreking tijdens de Ramadan) voor de buurtbewoners en behoeftigen.